25 Aralık 2023 Pazartesi

BİR HABER VE BİR YORUM:Özel hastanenin usulsüzlüğü hasta ölünce ortaya çıktı


Özel hastanenin usulsüzlüğü hasta ölünce ortaya çıktı

Adana'da özel hastanede idrar yolu enfeksiyonu tanısıyla 28 gün tedavi gören ve taburcu olduktan sonra yaşamını yitiren Şadiye Taşdan'ın (75), ikinci derece yoğun bakım hastası olmasına rağmen üçüncü derece entübe edilmiş olarak gösterilip fazla fatura kesildiği ortaya çıktı. 

25 Aralık 2023, 11:40 yayınlandı 25 Aralık 2023, 15:55 güncellendi

 


Adana’da 4 çocuk annesi Şadiye Taşdan, 15 Ekim 2021’de ateşlenip, fenalaşınca özel bir hastaneye götürüldü. İdrar yolları enfeksiyonu tanısıyla yoğun bakım servisinde tedavi olan Taşdan, 28 gün sonra taburcu edildi. Kızı Mine’nin (54) evine dönen Şadiye Taşdan, 23 Aralık 2021’de fenalaşarak, kaldırıldığı kamu hastanesinde hayatını kaybetti. Taşdan’ın enfeksiyon kaptığı için öldüğü belirlendi.

Özel hastaneden epikriz raporlarını alan Mine Taşdan, pandemi dönemine denk gelen tedavi sürecinde yasak olması nedeniyle ziyaret edemediği için cep telefonuyla görüntülü görüştüğü annesinin, kayıtlara göre entübe edilmiş olarak gösterildiğini fark etti. Taşdan, bu durumu Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirdi.



SUÇ DUYURUSU SONRASI İNCELEME

Annesinin enfeksiyon kapmasından da özel hastaneyi sorumlu tutan Taşdan, suç duyurusunda bulundu. Savcılık, bu iddia hakkında kovuşturmaya yer vermedi. SGK ise kayıtlarla ilgili inceleme başlattı. İncelemede, Taşdan’ın 2’nci derece yoğun bakım hastası olması gerekirken entübe edilip makineye bağlanmış gibi 3’üncü derece hasta olarak kaydedildiği, devlete daha yüksek tutarda fatura kesildiği tespit edildi. SGK, özel hastaneye ödediği fazla parayı faiziyle 25 bin 496 lira 50 kuruş olarak tahsil etti.



‘MAKİNEYE BAĞLI YAŞADIĞINA DAİR İŞLEM YAPILMIŞ’

Annesi öldükten sonra epikriz raporlarını aldığını belirten Mine Taşdan, “Dosyaları aldıktan sonra doktorun bize verdiği bilgiler ile e-devlet üzerindeki bilgiler tutmuyordu. Annemin hastanede yattığı dönemlerde pandemi olduğu için görüş yapılması yasaktı. Doktorların yardımıyla annemle görüntülü görüşüyorduk ve durumu gayet iyiydi. Ancak hastaneden aldığım epikriz raporlarında annemin hastaneye girişi dahil 22 gün boyunca makineye bağlı yaşadığına dair işlem yapılmış. SGK’ya ihbarda bulunduğumda devlete yersiz fatura kestiği için aldıkları para devlete iade edildi. Bu hastane, devleti dolandırıp, zarara uğrattı” dedi. (DHA)

# ADANA # SGK

https://www.veryansintv.com/ozel-hastanenin-usulsuzlugu-hasta-olunce-ortaya-cikti/

YORUM:

SGK’ya hizmet satan bütün hastaneler bu sahtekarlığı ve dolandırıcılığı yapıyor. Bu istisnai bir durum değil. Sayıştay denetimlerinde de bu tür yolsuzluklar saptanıyordu. SGK bu dolandırıcılık faaliyetinde özel ve üniversite hastaneleri ile işbirliği yapıyor. Hastaneler diyelim ki yılda bütün yoğun bakım yatakları dolu olarak seneyi tamamlamış olsa bile bu yatak kapasitesinin üç, dört katı yoğun bakım tedavi faturası düzenliyor. Bunların hak ediş denetimine takılan % 5’i incelenebiliyor. SGK’da fatura denetim komisyonunda çalışan hekimler bunları görmezden geliyor. Görenler de idare tarafından devre dışı bırakılarak bunları denetlemeden ödeyecek kişilere faturalar veriliyor. Göstermelik hakediş denetimi bu şekilde sonlanıyor. Sayıştay denetimi ile bu dolandırıcılık bir kere ortaya çıkınca SGK SSGMM önce göstermelik bir denetim yaparak hesaplanan yoğun bakım gününden fazla olan yatışlar için bir “yersiz ödeme” kesintisi yapıyor. Bu yolsuzluğu yapan hastane, özel hastane ise görmezden gelinerek ayrıca cezai işlem yapılmıyor. Bu işi yaparken de daha sonra açılacak sahte alacak davalarında hastanenin davayı kazanması için usul hataları yapılıyor. Hastane yersiz ödemeyi iade ediyor. Hemen sonra “Benim fatura ettiğim hastaların hepsi gerçekten yoğun bakım hastası idi. SGK haksız yere benim paramı (hakedişimi) tam olarak ödemedi; eksik ödedi veya haksız kesinti yaptı” diyerek ‘sahte alacak davaları’ açıyor. Tahsil edilen para hastanenin mahkeme  masrafları ile birlikte iade ediliyor. Bu gibi yolsuzluklar için çalıştığım dönemde Cumhuriyet Savcılığına suç duyurularında bulundum. Hepsi bir sürgünle sonuçlandı.

Suç duyurularım sonrasında dolandırıcılığa ortak olan SGK yönetimi ya uyduruk bir inceleme ile ya da bunu dâhi yapmadan soruşturma izni vermedi. Yolsuzluk ve dolandırıcılık yapan bir  kişi kamu görevlisi ise bizzat SGK kamu görevlilerinin yargılanması ile ilgili 4483 sayılı kanunun verdiği yetki ile soruşturma izni vermeyince Cumhuriyet Savcısı hiçbir şey yapamıyor. İfade dâhi alamıyor ve dosyayı kapatıyor. Uğur Dündar da Arena programında sahte yoğun bakım faturaları düzenlenmesi ile ilgili bir program yapmıştı.

SGK sistemi tamamen fatura ve hakediş yolsuzlukları üzerine kurulmuş bir sistemdir. Kuruma hizmet satan hastaneler dönem sonunda almak istediği tutara göre sahte fatura düzenler. Tabii hastane ve SGK’ya göre bu faturalar sahte değildir. Faturalar düzenleme işinin sadece beyana dayanması ve hastanenin insafına bırakılması zaten bu sahteciliğin delilidir.

Bu haber istisnai bir haber değildir. Sistemin işleyişi zaten böyledir. Pandemi döneminde de yatan hastaların faturasına hiçbir tetkik yapmadan pandemi tanısının girilmesi ile 666 TL açıktan bir ödeme yapılmıştır. Hastanın yatışı yoğun bakım olarak gösterilmiş ise, gene hiç sorgulanmadan ayrıca bir pandemi yoğun bakım ücreti de ödenmiştir. Yani hastanelere iki defa yoğun bakım faturası düzenleme hakkı verilmiştir. Bu dolandırıcılık ve sahtekarlık devletin desteği ve kışkırtması ile yapılmıştır. Bu derece çürümüş bir sistemde, bahsedilen olayın hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. .bu hastane de eğer cezai işlem (para cezası) ve yersiz ödeme adı altında fazladan tahsil ettiği parayı SGK’ya verse dâhi, hemen akabinde açacağı “sahte alacak davası” ile bu parayı alır ve mahkeme masrafını da SGK’ya ödetir. Suç duyurularımda bunların hepsini belge olarak dilekçeme eklemiştim. Bu haber, sanki bir denetim varmış görüntüsü yaratmak için basına sızdırılan bir haberdir. Yoksa kimse bu tür dolandırıcılıklardan rahatsız değildir. SGK’ya bağlık sağlık hizmeti satın alım sistemi tam bir bataklıktır. İşin ilginç tarafı herkes bu dolandırıcılık sisteminden memnundur ve sistemin avukatlığını yapmaktadır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

HASTALIK VE RAHATSIZLIK KAVRAMLARI ARASINDAKİ FARKLAR

  Not: Temel önyargıların bir tarafa bırakılarak okunmasında yarar vardır . Aforizma: Doktorunu seçerek hastalığını da seçersin. (Choose...