25 Aralık 2023 Pazartesi

BİR HABER VE BİR YORUM:Özel hastanenin usulsüzlüğü hasta ölünce ortaya çıktı


Özel hastanenin usulsüzlüğü hasta ölünce ortaya çıktı

Adana'da özel hastanede idrar yolu enfeksiyonu tanısıyla 28 gün tedavi gören ve taburcu olduktan sonra yaşamını yitiren Şadiye Taşdan'ın (75), ikinci derece yoğun bakım hastası olmasına rağmen üçüncü derece entübe edilmiş olarak gösterilip fazla fatura kesildiği ortaya çıktı. 

25 Aralık 2023, 11:40 yayınlandı 25 Aralık 2023, 15:55 güncellendi

 


Adana’da 4 çocuk annesi Şadiye Taşdan, 15 Ekim 2021’de ateşlenip, fenalaşınca özel bir hastaneye götürüldü. İdrar yolları enfeksiyonu tanısıyla yoğun bakım servisinde tedavi olan Taşdan, 28 gün sonra taburcu edildi. Kızı Mine’nin (54) evine dönen Şadiye Taşdan, 23 Aralık 2021’de fenalaşarak, kaldırıldığı kamu hastanesinde hayatını kaybetti. Taşdan’ın enfeksiyon kaptığı için öldüğü belirlendi.

Özel hastaneden epikriz raporlarını alan Mine Taşdan, pandemi dönemine denk gelen tedavi sürecinde yasak olması nedeniyle ziyaret edemediği için cep telefonuyla görüntülü görüştüğü annesinin, kayıtlara göre entübe edilmiş olarak gösterildiğini fark etti. Taşdan, bu durumu Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) bildirdi.



SUÇ DUYURUSU SONRASI İNCELEME

Annesinin enfeksiyon kapmasından da özel hastaneyi sorumlu tutan Taşdan, suç duyurusunda bulundu. Savcılık, bu iddia hakkında kovuşturmaya yer vermedi. SGK ise kayıtlarla ilgili inceleme başlattı. İncelemede, Taşdan’ın 2’nci derece yoğun bakım hastası olması gerekirken entübe edilip makineye bağlanmış gibi 3’üncü derece hasta olarak kaydedildiği, devlete daha yüksek tutarda fatura kesildiği tespit edildi. SGK, özel hastaneye ödediği fazla parayı faiziyle 25 bin 496 lira 50 kuruş olarak tahsil etti.



‘MAKİNEYE BAĞLI YAŞADIĞINA DAİR İŞLEM YAPILMIŞ’

Annesi öldükten sonra epikriz raporlarını aldığını belirten Mine Taşdan, “Dosyaları aldıktan sonra doktorun bize verdiği bilgiler ile e-devlet üzerindeki bilgiler tutmuyordu. Annemin hastanede yattığı dönemlerde pandemi olduğu için görüş yapılması yasaktı. Doktorların yardımıyla annemle görüntülü görüşüyorduk ve durumu gayet iyiydi. Ancak hastaneden aldığım epikriz raporlarında annemin hastaneye girişi dahil 22 gün boyunca makineye bağlı yaşadığına dair işlem yapılmış. SGK’ya ihbarda bulunduğumda devlete yersiz fatura kestiği için aldıkları para devlete iade edildi. Bu hastane, devleti dolandırıp, zarara uğrattı” dedi. (DHA)

# ADANA # SGK

https://www.veryansintv.com/ozel-hastanenin-usulsuzlugu-hasta-olunce-ortaya-cikti/

YORUM:

SGK’ya hizmet satan bütün hastaneler bu sahtekarlığı ve dolandırıcılığı yapıyor. Bu istisnai bir durum değil. Sayıştay denetimlerinde de bu tür yolsuzluklar saptanıyordu. SGK bu dolandırıcılık faaliyetinde özel ve üniversite hastaneleri ile işbirliği yapıyor. Hastaneler diyelim ki yılda bütün yoğun bakım yatakları dolu olarak seneyi tamamlamış olsa bile bu yatak kapasitesinin üç, dört katı yoğun bakım tedavi faturası düzenliyor. Bunların hak ediş denetimine takılan % 5’i incelenebiliyor. SGK’da fatura denetim komisyonunda çalışan hekimler bunları görmezden geliyor. Görenler de idare tarafından devre dışı bırakılarak bunları denetlemeden ödeyecek kişilere faturalar veriliyor. Göstermelik hakediş denetimi bu şekilde sonlanıyor. Sayıştay denetimi ile bu dolandırıcılık bir kere ortaya çıkınca SGK SSGMM önce göstermelik bir denetim yaparak hesaplanan yoğun bakım gününden fazla olan yatışlar için bir “yersiz ödeme” kesintisi yapıyor. Bu yolsuzluğu yapan hastane, özel hastane ise görmezden gelinerek ayrıca cezai işlem yapılmıyor. Bu işi yaparken de daha sonra açılacak sahte alacak davalarında hastanenin davayı kazanması için usul hataları yapılıyor. Hastane yersiz ödemeyi iade ediyor. Hemen sonra “Benim fatura ettiğim hastaların hepsi gerçekten yoğun bakım hastası idi. SGK haksız yere benim paramı (hakedişimi) tam olarak ödemedi; eksik ödedi veya haksız kesinti yaptı” diyerek ‘sahte alacak davaları’ açıyor. Tahsil edilen para hastanenin mahkeme  masrafları ile birlikte iade ediliyor. Bu gibi yolsuzluklar için çalıştığım dönemde Cumhuriyet Savcılığına suç duyurularında bulundum. Hepsi bir sürgünle sonuçlandı.

Suç duyurularım sonrasında dolandırıcılığa ortak olan SGK yönetimi ya uyduruk bir inceleme ile ya da bunu dâhi yapmadan soruşturma izni vermedi. Yolsuzluk ve dolandırıcılık yapan bir  kişi kamu görevlisi ise bizzat SGK kamu görevlilerinin yargılanması ile ilgili 4483 sayılı kanunun verdiği yetki ile soruşturma izni vermeyince Cumhuriyet Savcısı hiçbir şey yapamıyor. İfade dâhi alamıyor ve dosyayı kapatıyor. Uğur Dündar da Arena programında sahte yoğun bakım faturaları düzenlenmesi ile ilgili bir program yapmıştı.

SGK sistemi tamamen fatura ve hakediş yolsuzlukları üzerine kurulmuş bir sistemdir. Kuruma hizmet satan hastaneler dönem sonunda almak istediği tutara göre sahte fatura düzenler. Tabii hastane ve SGK’ya göre bu faturalar sahte değildir. Faturalar düzenleme işinin sadece beyana dayanması ve hastanenin insafına bırakılması zaten bu sahteciliğin delilidir.

Bu haber istisnai bir haber değildir. Sistemin işleyişi zaten böyledir. Pandemi döneminde de yatan hastaların faturasına hiçbir tetkik yapmadan pandemi tanısının girilmesi ile 666 TL açıktan bir ödeme yapılmıştır. Hastanın yatışı yoğun bakım olarak gösterilmiş ise, gene hiç sorgulanmadan ayrıca bir pandemi yoğun bakım ücreti de ödenmiştir. Yani hastanelere iki defa yoğun bakım faturası düzenleme hakkı verilmiştir. Bu dolandırıcılık ve sahtekarlık devletin desteği ve kışkırtması ile yapılmıştır. Bu derece çürümüş bir sistemde, bahsedilen olayın hiçbir kıymeti harbiyesi yoktur. .bu hastane de eğer cezai işlem (para cezası) ve yersiz ödeme adı altında fazladan tahsil ettiği parayı SGK’ya verse dâhi, hemen akabinde açacağı “sahte alacak davası” ile bu parayı alır ve mahkeme masrafını da SGK’ya ödetir. Suç duyurularımda bunların hepsini belge olarak dilekçeme eklemiştim. Bu haber, sanki bir denetim varmış görüntüsü yaratmak için basına sızdırılan bir haberdir. Yoksa kimse bu tür dolandırıcılıklardan rahatsız değildir. SGK’ya bağlık sağlık hizmeti satın alım sistemi tam bir bataklıktır. İşin ilginç tarafı herkes bu dolandırıcılık sisteminden memnundur ve sistemin avukatlığını yapmaktadır.


11 Aralık 2023 Pazartesi

SAĞLIĞIN KARANLIK YÜZÜ KİTABI (TANITIM YAZISI VE İÇİNDEKİLER)

 




 

Sağlık kuruluşları insan sağlığı için büyük bir tehdit haline gelmiştir. Tıbbi uygulamalar  üzerinde mesleki denetimin sakatlayıcı etkisi  bir salgın hastalık boyutlarına ulaşmıştır.

Ivan Illich

(Medical Nemesis)

 

                                                               Devletin tepesinden tabanına, her mevkide o mevkie lâyık olmayan

                                                               kişiler oturmaktadır.

                                                                    Prof.M. Celal Şengör

(Cumhuriyet Bilim Teknik Dergisi, 10.5.2013, s.7)CC

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ÖZGEÇMİŞ 

1953, Burdur doğumlu.

İlkokul, ortaokul ve liseyi Burdur’da okudu.

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra, genel cerrahi uzmanlık eğitimini de, 27.11.1976-23.03.1982 tarihlerinde yine aynı fakültenin Genel Cerrahi Kliniği’nde tamamladı.

Askerlik hizmetini, 100 yataklı İzmit Askeri Hastanesi’nde genel cerrahi uzman olarak yaptı.

Hekimlere zorunlu hizmet uygulaması gereği, 29.09.1983–23.09.1985 sürecinde Muş Bulanık Devlet Hastanesi’nde çalıştı.

Daha sonra Çanakkale Biga Devlet Hastanesi’nde (08.10.1985–03.02.1986), Çorum SSK Hastanesi’nde (02.01.1987– 21.06.1990) ve Antalya SSK Hastanesi’nde (26.06.1990-14.3.2005) genel cerrahi uzman olarak görev yaptı.

SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı’na devredilmesinden sonra “Performans Sistemi” ile çalışmayı ahlâki bulmadığından hastaneden ayrıldı.

SSK Antalya Sağlık İşleri Müdürlüğü’nde çalışmaya başladı. SGK’nın oluşturulması ile bu müdürlüğün adı Antalya Sağlık Sosyal Güvenlik Merkezi oldu. Bu dönemde Kurum işlerinin Kurum mevzuatına ve yasalara uygun olarak yürütülmesi için çalıştığından dolayı dört defa sürgün ile cezalandırıldı. Geçici görevlendirme adı altında yapılan son görevlendirmeden sonra 14.5.2018 tarihinde emekli olarak ayrıldı. Bu dönemde her seviyede Kurum mensubu ve adli süreçlerle ilgili olan yolsuzluklar ikinci bir kitabın konusu olacaktır. 

İletişim:

Elektronik posta:  muguryilmaz@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 YAZARIN ZORUNLU AÇIKLAMASI

Bu kitap, yazarın bizzat gözlemlediği ve tanık olduğu Türkiye’de 1960 sonrası uygulanan sağlık sisteminin anlaşılması ve daha sonra tamamen Dünya Bankası tarafından projelendirilen ve uygulanan “Sağlıkta Dönüm Projesinin” anlaşılması için yazılmıştır.

 Hem sistemin hem de dönüşümün anlatıldığı dönem, yazarın doğrudan gözlemlerine dayanan vaka hikâyeleri ile anlatılmıştır. Bu, kitabın esas amacının gözden kaçırılarak bir anı kitabı gibi algılanmasına neden olmuş ise de, bir anı kitabı değildir. Kitapta konu ile ilgisi olmayan anılara yer verilmemiştir.

Birbiri ile ilişkili fakat farklı birimlerin aynı amaç doğrultusunda uyumlu bir şekilde kurgulandığı ve çalıştırıldığı düzene sistem denilmektedir.

Günümüzde “Modern Tıp” olarak da isimlendirilen sağlık sistemi ve bu sistemdeki hastalık, teşhis ve tedavi yöntemleri uluslararası tıp endüstrisi (big pharma=dev ilaç karteli) tarafından belirlenmektedir. Tıp endüstrisi tıp eğitimini, tıbbi ilaç ve ürünlerin üretim, dağıtım, pazarlanması ve tükettirilmesi, herhangi bir ülkede sağlık hizmetinin nasıl verileceğini, sağlık sigortacılığı sistemini de belirlemektedir. Çoğu kişi sağlık sistemi veya “tıp” deyince, hekimle hasta arasındaki teşhis, tedavi ve girişim ilişkisini anlamakta ve bu açıdan bakıldığı zaman sistemin ne olduğu anlaşılamamaktadır. Hatta bu bakış açısı ile bütün Dünya’da sağlık sisteminin birbirinin aynı olduğu sonucu da çıkarılmaktadır.

Kitap çok yönlüdür. Hekimler ve yardımcı sağlık çalışanları, bunların eğitimi ve çalıştığı koşullar, çalışma şekli, devletin ve siyasi partilerin bu konudaki tutumları, dönüşüm öncesi ve sonrasındaki hastanelerin durumu ve işletilme şekli, ilaç ve tıbbi malzeme şirketlerinin hastane ve hekimlerle ilişkileri, doğru ve güvenilir bir sağlık hizmeti verilebilmesi açısından başta sterilizasyon ve antisepsi konuları başta olmak üzere hastanelerin durumu, hekim, Sağlık Bakanlığı ve her seviyedeki yöneticilerin bu konudaki tavırları, gereksiz tedavi ve ameliyatlar, hastaların ve vatandaşın sağlık hizmeti konusundaki bilgisizliği ve durumu;  hekim ve hastaların gereksiz ve zararlı sağlık uygulamaları konusunda nasıl direnç gösterdiği, hastaların gereksiz ve zararlı olsa bile hekim tarafından önerilen her türlü öneriyi kabul ederek ne kadar kolay aldatılabildiği ve kötü kullanıma maruz oldukları, kitapta Sağlıkta Dönüşüm öncesi dönemdeki (SGK öncesi dönem) sosyalizasyon, kamu, özel, askeri ve Kızılay’ın sağlık kuruluşlarının çalışma tarzı, özel muayenehanecilik sistemi SGK’da nasıl sağlık hizmeti verildiği ve bu Kurum’un sağlıkta dönüşüm için nasıl çökertildiği ve işlemez hale getirildiği, üniversite ve üniversite öğretim üyelerinin, hekimlerin bilimden ne anladığı ve bilimsel seviyeleri, yurt dışındaki bazı ülkelerde sağlık sisteminin nasıl işlediği; sağlıkta dönüşümün nasıl kurgulandığı, sağlıkta dönüşüm konusunda Türkiye’deki siyasi partilerin, sendikaların, TTB, Tabip Odaları ve TEB ve Eczacı Odalarının tavırları, “küreselleşme olarak” adlandırılan neoliberal uygulamalarının sağlık alanında uygulamasının nasıl olduğunu, SGK merkezli sağlık hizmeti satın alımı olarak isimlendirilen Sağlıkta Dönüşümün kimler tarafından kurgulandığı ve uygulandığı, kanser hastalığı ve tedavisi konusunda değerlendirmeler gibi sistemi oluşturan farklı birimler ve konular vaka hikâyeleri ile anlatılmıştır.  

Bu kitap bir tıp kitabı değildir. Kitapta anlatılan konu ile ilgili tıbbi bilgiler de verilmiştir.

Yazar bu sürecin basit bir gözlemcisi değildir. Kitap diğer bir açıdan da yazarın faaliyet raporu niteliğindedir.

Sağlıkta Dönüşüm ile Dünya Bankası tarafından Türkiye’de uluslararası tıp endüstrisinin çıkarlarına uygun bir sağlık sistemi kurulmuş, sağlık alanında devlet tasfiye edilmiş, sağlık hizmetleri özelleştirilmiştir. Dönüşümün nihai amaç sağlık harcamalarının arttırılmasıdır.  Bu da tıp endüstrisinin ürettiği tıbbi ilaç, cihaz, malzeme ve diğer ürünlerin kartele bağlı “Pazar Sistemi” korunarak olabildiği oranda satılması ve tükettirilmesi ile sağlanır.

Bu kitapta sağlıkta dönüşüm süreci ve SGK merkezli beyana ve örnekleme usulü ile sağlık hizmeti satın alım uygulamasının ve nasıl işlediği; sağlıkta dönüşüm ile nasıl bir sağlık piyasası oluşturulduğu, devletin sağlık alanından nasıl tasviye edildiği, sağlık sisteminin nasıl özelleştirildiği, devlete ait gibi görünen sağlık kuruluşlarının kâr amacı ile çalıştırılan ticari işletmelere nasıl dönüştürüldüğü, hekimlerin nasıl pazarlamacı, halkın gereksiz yere muayene, tetkik, tahlil, tedavi ve girişimlerin nasıl müşteri haline getilidikleri anlatılmamıştır. Önceki dönem gibi her gün ve her an yaşanmasına rağmen bu dönem de halkımız tarafondan bilinmemektedir. Bu konular bir tabudur. Sistem bu konuların bilinmesini ve tartışılmasını de engellemektedir.

İbn-i Sina’nın söylediği gibi “hiç kimse görmek istemeyen kadar kör değildir.” İşte bu nedenle bu kitapta kimsenin görmek, duymak ve konuşmak istemediği konular anlatılmıştır.

 

 

 

 

 

 

İÇİNDEKİLER

ÖNSÖZ                                                                                                                                                                               13

GİRİŞ                                                                                                                                                                                  19     

NASIL APANDİSİT AMELİYATI OLDUM                                                                                                            24

FARİK VE MÜMEYYİZ1 OLMAK NE DEMEK?                                                                                                   25

ORTOPEDİ TELAFİ VİZESİ SINAVI                                                                                                                       27

RUH HASTALIKLARI UZMANI, HASTAYA NASIL HİSTERİ KRİZİ GEÇİRTTİ?                          28

VAMIK VOLKAN                                                                                                                                                          29

RUH HASTALIKLARI STAJI VE ŞİZOFREN BİR HASTA                                                                                31

ŞİZOFRENİ NASIL BİR HASTALIKTIR?                                                                                                               32

BİR SOSYALİZASYON GERÇEĞİ / ADIYAMAN-KAHTA                                                                              32

‘SOSYALİZASYON’ HAKKINDA YORUM                                                                                                           36

CERRAHİ UZMANLIK SINAVINA NASIL GİRDİM                                                                                         37

HANGİ ACİL HASTA ÖNCELİKLİ OLARAK MUAYENE EDİLMELİDİR                                                 39

SİGARA İÇERKEN YAKALADIĞIM BUERGER1 HASTASI                                                                           40

SİGARAYI NASIL BIRAKTIM                                                                                                                                   41

MUSİNÖZ KİSTADENOKARSİNOM NASIL TEDAVİ EDİLİR                                                                       42     

MORTALİTE TOPLANTISINDA HOCA NEDEN KORKTU?                                                                            43     

TÜRKİYE’DE İLK DEFA YAPILAN AMELİYAT                                                                                                44

İNGİLİZ HASTA                                                                                                                                                            47

HOCA AMELİYATI                                                                                                                                                       48

EN İYİ CERRAH KİMDİR?                                                                                                                                         49

HASTANELERDE SOLUNUM CİHAZLARI NE İŞE YARAR?                                                                        51

AMELİYATTA ASİSTAN NEDEN FIRÇALANIR?                                                                                              53

HASTA MEME BAŞI AMELİYATI İÇİN ŞEVROLE ARABA TEKLİF EDİYOR                                         54

HASTANELERDE ÇALIŞMA NEDİR, MESAİ NE ANLAMA GELMEKTEDİR                                          55

NACİ HOCA AÇIK KALP AMELİYATI YAPMAK İSTİYOR                                                                          56

NACİ HOCA KENDİSİNE VERİLEN UZMAN İLE ÇALIŞMAK İSTEMİYOR                                            57

BEYİN CERRAHİSİ ASİSTANINA DAMAR AMELİYATI YAPTIRINCA

NE OLUR?                                                                                                                                                                        58

AMELİYATTA HASTANIN KALBİ DURDUĞUNDA NE YAPMAK GEREKİR?                                       60

APANDİSİTE BAĞLI GEÇ BİR KOMPLİKASYON VE ÖLÜM                                                                        61

ANKARA TIP  FAKÜLTESİNDE  ŞAHİT OLDUĞUM BİR İLAÇ YOLSUZLUĞU                                     62

YATAN HASTALARA YAZILAN İLAÇLAR NEREDEN ALINIR?                                                                64

ALIN BOKLAR!                                                                                                                                              64

KAN NAKLİ NE KADAR GÜVENİLİR BİR İŞLEMDİR?                                                                                   65

APANDİSİT AMELİYATI KISIRLIĞA İYİ GELİR Mİ?                                                                                      67

HİÇ BİR ŞİKÂYETİ BULUNMAYAN HASTAYA NEDEN

APANDİSİT AMELİYATI YAPTIM?                                                                                                                        67

APANDİSİT NASIL BİR HASTALIKTIR?                                                                                                              69

CERRAH OLMAK İÇİN NE LAZIM?                                                                                                                       72

ÖĞRENCİLERİN BEYİN CERRAHİSİ VİZE SINAVI                                                                                         74

YOĞUN BAKIMIN DUVARI NASIL SIVANIR?                                                                                                  74

NACİ HOCA PERİTON DİYALİZİ AÇIYOR                                                                                                         75       

HASTANEDE NE KADAR ŞEBEKE KAPAĞI VAR                                                                                            77

HİLMİ AKIN                                                                                                                                                                    78

BİR HASTA VE ÜLSER AMELİYATLARI SONUCU GELİŞEN POSTGASTREKTOMİ

                (ALBATROS SENDROMU)                                                                                                                          83

UZMANLIK TEZİ NASIL PROFESÖRLÜK TEZİ OLDU ?                                                                                  89

ÖZEL HASTANEDE AMELİYATLARA GİRMEYİ NEDEN İSTEMEDİM?                                                   91

MİDE SARKMASI AMELİYATI                                                                                                                                 92

UNUTULAN DREN NASIL YERLEŞTİRİLDİ?                                                                                                      93

DALAK AMELİYATI İÇİN BIÇAK PARASI                                                                                                          94

HASTALAR HOCAYA SORU SORABİLİR Mİ?                                                                                                    95

MİDE KANSERİ NÜKS EDEN HASTAYA TOMOGRAFİ                                                                                   96

ANKARA’DA İLK ÖZEL TOMOGRAFİ MERKEZİ                                                                                                 97

GÖRÜNTÜLEME YÖNTEMLERİYLE İLGİLİ YORUM                                                                                         97

BİR GÜNDE 45 ADET MAKALE NASIL BULUNUR VE TERCÜME EDİLİR

                “VEYA ÜNİVERSİTELERDE BİLİMSEL ÇALIŞMA NASIL YAPILIR?                                             99

SÖZDE BİLİMSEL BİR ARAŞTIRMA İÇİN MAKALE TARAMA GÖREVİNDEN

                NASIL KAÇTIM?                                                                                                                                               103

MEŞHUR BİR TİYATRO SANATÇISININ AMELİYATI                                                                                        104

DOPLER                                                                                                                                                                                105

TIP FAKÜLTESİNDE BİR BİLİMSEL ÇALIŞMA NASIL YAPILDI?                                                                  110

TÜRKİYE’DE ÜNİVERSİTELER NASIL ÇALIŞIYOR?                                                                                          111

UZMANLIK SINAVINA NASIL GİRDİM?                                                                                                                 113

HOCALARIN EN SIK KULLANDIĞI SÖZLERDEN ÖRNEKLER                                                                       115

ASKERLİKTE İÇTİMADAN SONRA  ERKEN BIRAKILINCA NE OLDU?                                                     116

MAHMUT ALBAY                                                                                                                                                             116

YUMURTALIKLARI HANGİ DURUMDA ÇIKARMAK GEREKİR?                                                                  118

BİR ALBAYIN MUAYENESİ                                                                                                                                         119

ASKER MUAYENELERİ                                                                                                                                                  120

PANSUMANCI                                                                                                                                                                    121

ASKERİ HASTANEDE KOLORDU KOMUTANININ ANİ BASKINI                                                                 122

TÜTÜNÇİFTLİKTE AÇILAN BAKTERİYOLOJİ LABORATUVARI                                                                  123

ASKERİ BİR ÖĞRENCİNİN ANTABUSE İÇMESİ SONUCU GELİŞEN OLAYLAR                                      125

BİR CERRAHIN ÇIPLAK ELLE GİRİŞİM YAPMASININ NEDENİ NEDİR?                                                   128

KOLORDU KOMUTANININ EMRİ İLE SAVUNMAM ALINIYOR                                                                    128

MECBURİ HİZMET                                                                                                                                                         130

BULANIK DEVLET HASTANESİ                                                                                                                                  131

BULANIK'TA İLK ACİL MÜDAHALE                                                                                                                       132

BULANIK DEVLET HASTANESİNDE BÜYÜK ONARIM                                                                                    134

BULANIK DEVLET HASTANESİNDE AMELİYATHANE VE

RONTGEN BÖLÜMLERİ İÇİN YAPTIKLARIM                                                                                                   138 

BULANIK DEVLET HASTANESİ TIBBİ MALZEMELERİ İÇİN İHALE                                                           139

BULANIK’TA BİR ECZACI BANA İLAÇ YAZMAYI ÖĞRETMEK İSTİYOR                                                142

BULANIK’TA MUAYENEHANE AÇIYORUM                                                                                                         144

BU KONU İLE İLGİLİ BİR GAZETE HABERİ: “SİZİ HASTA MANYAĞI

      YAPACAĞIM!”                                                                                                                                                             145

BULANIK DEVLET HASTANESİNDE LABORATUVAR TETKİKLERİ NASIL

       YAPILIYOR?                                                                                                                                                                147

HASTANE DERNEĞİ                                                                                                                                                        152

SINAVA GİRMEDİĞİM HALDE DAHİLİYE UZMANLIK

SINAVINI KAZANIYORUM                                                                                                                                           153

HASTANEYE GELEN   ÖDENEKLER NASIL PAYLAŞILIYOR?                                                                        153

RİDAYETTİN                                                                                                                                                                      154

BULANIK DEVLET HASTANESİNİN LOJMAN SORUNU                                                                                   157

İYİLİKTEN DOĞAN MARAZ: ‘DELİ SIRRI’                                                                                                             159

HASTANE ÇALIŞANLARININ MAAŞLARININ VERİLMESİNDEKİ

       USÛLSÜZLÜKLER                                                                                                                                                    162      

SAĞLIK MÜDİRESİ HAKKINDA ŞİKÂYET DİLEKÇESİ VERİYORUM                                                        163

BULANIK DEVLET HASTANESİ’NDE YÖNETİM TARZI                                                                                   164

ADLİYE’NİN İSTEDİĞİ DOSYA GÖNDERİLMEDİĞİNDE NE OLDU?                                                            166

PARMAĞI KESİLEN BİR HASTA NEDEN KEYİFLENİR?                                                                                   167

FEDAİ                                                                                                                                                                                     169

OMFALOSELLE (GÖBEK KESESİ İLE) DOĞAN BEBEK                                                                                     170

HİPNOZ NASIL BİR ŞEYDİR?                                                                                                                                       172

TİROİDEKTOMİ İLE HİSTERİ TEDAVİSİ                                                                                                                 173

RUHSAL RAHATSIZLIĞI OLAN HASTALAR GEREKSİZ CERRAHİ GİRİŞİMLER

      İÇİN EN UYGUN ADAYLARDIR                                                                                                                           176

TERS ASİMİLASYON (ÖZÜMLEME)                                                                                                                        178  

BİR GENEL CERRAH MALAZGİRT’TE MUAYENEHANESİNDE BEYİN AMELİYATI (!)

     YAPIYOR                                                                                                                                                                      179

BEYİN TÜMÖRÜ OLAN HASTAYA RONTGEN CİHAZI İLE IŞIN TEDAVİSİ

      YAPILMASI                                                                                                                                                                  180

HASTA NE ZAMAN MUAYENE OLMUŞ SAYILIR?                                                                                             181

TARIM İLACI İLE ZEHİRLENME                                                                                                                                 182

AŞIRI TERLEME NÖBETLERİ İÇİN GELEN HASTA                                                                                            182

BAŞ AĞRISI ŞİKÂYETİ İLE GETİRİLEN BAYAN HASTANIN DÜŞÜK YAPTIĞINI

      NASIL ANLADIM?                                                                                                                                                     184

GÖSTERMELİK KUDUZ KARANTİNASI VE AŞISI NASIL YAPILIR?                                                            184

AMELİYAT YARALARINA NE SÜRMEK GEREKİR?                                                                                          185

YANIK YARASINA AYAKKABI BOYASI                                                                                                                186

BENZİN POMPA İSTASYONUNUN PARASI NEDEN ÖDENMİYOR?                                                              187

BULANIK’TA İMAM-HATİP LİSESİ MÜDÜRÜ BENDEN GEÇMİŞE YÖNELİK        

       ‘DEVAMSIZLIK RAPORU’ İSTİYOR                                                                                                                   188

SAĞLIK HİZMETİNDE CİNSEL İSTİSMAR                                                                                                              189

HEMŞİRELER TRAFİK KAZASI GEÇİRİYOR                                                                                                         189

BULANIK’TA FARKLI BİR AĞA:  ALİ ZİVER                                                                                                        191

MECBURİ HİZMETİN SONU                                                                                                                                         192

AYÇEKİRDEĞİ BEBEKTE NASIL BAĞIRSAK TIKANMASI YAPAR?                                                            195

LEYLA                                                                                                                                                                                  196

MUAYENEHANE KOMŞULARIM BENDEN HASTA ÇALMAYA ÇALIŞIYOR                                            198

ALMANCI RAPORU / 1                                                                                                                                                    199

ALMANCI RAPORU / 2                                                                                                                                                    200

HASTANEDE SATIN ALMA KOMİSYONU BAŞKANI NE İŞ YAPAR?                                                           202

ZAKKUMLA KANSER TEDAVİSİ                                                                                                                               208

SAHTE MALULLÜK RAPORU NASIL ALINIR?                                                                                                      211

RAMAZAN’DA ÇAY İÇMEK YASAK!                                                                                                                       215

BÖBREĞİNİ ALDIRMAK İSTEYEN HASTA                                                                                                            216

KARIN AĞRISI NEDENİ İLE DALAĞINI ALDIRAN HASTA                                                                             217

MİDE RAHATSIZLIĞI İÇİN AMELİYAT OLMAK İSTEYEN HASTA NASIL  İYİLEŞTİ?                          219

KAN BASINCI YÜKSEKLİĞİ HANGİ DURUMDA TEDAVİ EDİLİR?                                                              220

MUAYENEHANEYE UĞRAMADAN HASTA YATAR MI?                                                                                 221

KADIN HASTALIĞI                                                                                                                                                           221

DALAK DİKİLİR Mİ?                                                                                                                                                       222

TEDAVİ AMACIYLA ORGANLARIN ÇIKARILMASI ÜZERİNE                                                                       225

AMELİYAT !                                                                                                                                                                        225

YİNE PANSUMAN!                                                                                                                                                            228

TAVŞAN DIŞKISI ŞEKER HASTALIĞINI TEDAVİ EDER Mİ?                                                                           230

VEFAT EDEN HASTA İÇİN SEVK İSTENİYOR                                                                                                      232

KULAĞINI DİKTİĞİM HASTA                                                                                                                                      233

İSTİRAHAT RAPORU NASIL ALINIR VE NASIL TAYİN YAPTIRILIR?                                                         234

HASTANEDEKİ ALETLER KİMİN MALI?                                                                                                                235

BİR GASTROSKOPİ SAHTEKARLIĞI                                                                                                                        238

CERRAHİ SANAT MIDIR, ZANAAT MIDIR?                                                                                                           241

BİLİMSEL ARAŞTIRMA ADI ALTINDA İLAÇ PAZARLAMASI                                                                        242

ÇOCUKTA APANDİSİT OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?                                                                      245

LENFOMA TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?                                                                                                                   248

GUATR AMELİYATI BEL FITIĞINA İYİ GELİR Mİ?                                                                                            250

HACAMATLA SARILIK VE KANSER TEDAVİSİ                                                                                                   252

FITIK TEDAVİSİ İÇİN MENZİL ŞEYHİNE GİDEN HASTA                                                                                 254

BU HASTA NEDEN ÖLDÜ?                                                                                                                                           255

VARİS BAŞ AĞRISI YAPAR MI?                                                                                                                                  257

HANGİ ÇOCUK GELECEK VADEDİYOR?                                                                                                               257

RETİNAMDA DEKOLMAN (AYRILMA) OLMADIĞI NASIL ANLAŞILDI?                                                   258

GÖZLERİ SAĞLAM BİR KİŞİYE KATARAKT AMELİYATI YAPILIR MI?                                                   260

GEREKSİZ KATARAKT AMELİYATLARI NEDEN YAPILIYOR?                                                    261             İTİNAYLA KÖR EDİLİR                                                                                                                                                                                                   262

“SİZE KÂFURU TAKDİM EDİYORUM!”                                                                                                                   263

PANKREATİTLİ HASTAYI NEDEN AMELİYAT ETTİM                                                                                      265

HİSSİZLEŞTİRMEDEN YARA DİKİLİR Mİ?                                                                                                            266

GİRİŞİM YAPILMADAN AĞRI DUYAN ÇOCUK                                                                                                    267

SARALI KÖPEĞİ TEDAVİ EDİYORUM                                                                                                                    268

BASKI VE YILDIRMA AMAÇLI SAVUNMALARIM ALINIYOR                                                                       268

SAVUNMA ÖRNEĞİ /1                                                                                                                                                    268

SAVUNMA ÖRNEĞİ/2                                                                                                                                                     269

BEKİR KUMBUL’UN BAŞHEKİMLİĞİ                                                                                                                      273

ANİ SÜRGÜN TAYİN                                                                                                                                                       276

HASTANELERDE MESAİ, DEVAM VE İŞ ANLAYIŞI                                                                                          280

SSK HASTANELERİNİN HİZMET VERMESİ NASIL ENGELLENİYORDU?                                                282

İTALYA-ROMA ÜNİVERSİTESİ                                                                                                                                   285

PRONTO SOCCORSO                                                                                                                                                       287

“NORMAL DOĞUM” NE KADAR NORMALDİR?                                                                                                  288

1.Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Doğum Kliniği                                                                                        288

2.Bulanık Devlet Hastanesi’nde doğum                                                                                                                           290

ANKARA TIP FAKÜLTESİ KADIN-DOĞUM KLİNİĞİ’NDE SEZARYEN AMELİYATLARI

       VE KLİNİK ÜZERİNDE BİR DEĞERLENDİRME                                                                                            291

BRÜKSEL’DE DOĞUM ENDÜSTRİSİ                                                                                                                         293

STERİLİZASYON                                                                                                                                                               296

BULANIK DEVLET HASTANESİ’NDE CERRAHİ MALZEMELERİN STERİLİZASYONU                       296

HEYBELİADA SANATORYUMU’NDA STERİLİZASYON                                                                                   301

BİGA DEVLET HASTANESİ’NDE STERİLİZASYON                                                                                            303

SSK ÇORUM HASTANESİ’NDE STERİLİZASYON MÜCADELESİ                                                                  304

SSK ANTALYA HASTANESİ’NDE STERİLİZASYON MÜCADELESİ                                                             305

ANTALYA SİGORTA HASTANESİ’NDE ENDOSKOPİK ALETLERİN STERİLİZASYONU                      307

ANESTEZİ (NARKOZ) VE AMELİYAT                                                                                                                      308

CERRAH, AMELİYAT İÇİN ANESTEZİ UZMANINDAN İZİN ALMALI MIDIR?                                         308

AMELİYAT İÇİN  HASTALARDA HANGİ TETKİKLER YAPILMALI?                                                           309

ANESTEZİ UZMANININ KAPRİSİ HASTAYI NASIL TEHLİKEYE ATTI                                                      314

GASTROSKOPİ YAPILACAK HASTALARDA RUTİN TETKİKLER

        NEDEN İSTENİR?                                                                                                                                                     316

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM’DEN SONRA GASTROSKOPİ TETKİKLERİ

 NASIL YAPILIYOR?                                                                                                                                                321

KANSER                                                                                                                                                                                321

KANSER MAKİNESİ VE BAYNŞTAYN                                                                                                                     321

MUAYENEHANEMDE KANSER TEŞHİSİ KOYDUĞUM HASTAYA NE OLDU?                                        324

MİDE KANSERİ / 1                                                                                                                                                            324

MİDE KANSERİ / 2                                                                                                                                                            327

KALIN BAĞIRSAK KANSERİNE BAĞLI BAĞIRSAK DELİNMESİ                                                                  328

KALITIMLA GEÇEN KALIN BAĞIRSAK KANSERLERİ GÖRÜLEN AİLE (LYNCH SENDROMU)       330

KANSER TEDAVİSİ İNGİLTERE’DE DAHA İYİ Mİ YAPILIYOR?                                                    332

IŞIN TEDAVİSİ VE İLAÇ TEDAVİSİ (KEMOTERAPİ) KANSER TEDAVİSİNDE

       NE KADAR ETKİLİDİR?                                                                                                                                         333

SON DÖNEM MİDE KANSERİ HASTASINA UYGULANAN IŞIN TEDAVİSİ                                              336

KARACİĞER KANSERİ OLAN HASTANIN AMELİYATINI NASIL

      ENGELLEDİM VE HASTA NE KADAR YAŞADI?                                                                                           337

KANSER HAKKINDA GERÇEKLER                                                                                                                           340

SSK ANTALYA HASTANESİNDE BİLGİSAYARA GEÇİLİYOR                                                                      349

LAPAROSKOPİK AMELİYATLAR                                                                                                                              350

CERRAHİ VE TIBBİ UYGULAMALARDA VAZGEÇİLEMEYEN BİR TIBBİ DOĞMA:

         HASTALARA AMELİYATLARDAN SONRA SU VE YEMEK VERİLMEMESİ                                   352

MİNİLAPARATOMİ İLE SAFRA KESESİ AMELİYATI                                                                                        354

BİRİNCİ ULUSLARARASI KATILIMLI HEPATO PANKREATO BİLİYER

       CERRAHİ GÜNLERİ VE DR. STIG BENGMARK                                                                                            356

TIPTA BESLENME İLE İLGİLİ DEĞİŞİMLER                                                                                                          359

BAZI ANESTEZİ UZMANLARI AMELİYAT YAPMAMA ENGEL OLUYOR                                                361

KALP NÖROZU OLAN HASTAYI NASIL AMELİYAT ETTİM?                                                                         363

GÖĞÜS DUVARIMDA  TÜMORAL OLUŞUM: NASIL OLUŞTU VE KAYBOLDU?                                    364

ÖZELLEŞTİRMEDEN ÖNCE MUAYENEHANECİLİK SİSTEMİ                                                                        365

ANESTEZİ ve AMELİYATLARLA İLGİLİ SORUNLAR                                                                                         367

ÇUKURCA’DA KIZILAY HASTANESİ                                                                                                                      370

ÇUKURCA’DA YAPTIĞIM TEK AMELİYAT                                                                                                           372

İLAÇ PROMOSYONUNA BİR ÖRNEK                                                                                                                       374

HASTA BULMAK VE KAZANÇ SAĞLAMAK İÇİN TETKİK YÖNTEMLERİNİN KULLANILMASI   374 

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM VE SAĞLIK REFORMALARI                                                                                          375

GENEL SAĞLIK SİGORTASI ÜZERİNE JÜLİDE GÜLİZAR BENİMLE RÖPORTAJ YAPIYOR               375

SSK SORUNLARINA ÇÖZÜM ARAMAK İÇİN SSK’NIN ANTALYA’DA

      YAPILAN 13. TIP KONGRESİNDE UYGULANAN YÖNTEM                                                                       378

SSK İÇİN HAZIRLADIĞIM RAPORDA “HERKESİN BİLDİĞİ” (?) SORUNLAR

       VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ NELERDİ                                                                                                                      380

SAĞLIK HİZMETLERİNDE VERİMLİLİK KAVRAMI

MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ'NİN SAĞLIK HİZMETLERİNDE VERİMLİLİK PROJE

       YARIŞMASI                                                                                                                                                                382

MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİNİN I. VERİMLİLİK KONGRESİ'NE SUNULAN BİLDİRİ                  384

SAĞLIK HİZMETLERİNDE VERİMLİLİK KAVRAMI                                                                                          384

SAĞLIK HİZMETLERİNDE VERİMLİLİK KAVRAMI VE 1. ULUSAL SAĞLIK KURULUŞLARI

         VE HASTANE YÖNETİMİ SEMPOZYUMU KUŞADASI, AYDIN, 4-7 MAYIS 1994                           388

BİLDİRİDE YER ALAN GÖRÜŞLER                                                                                                                           392

SSK GENEL MÜDÜRÜ KEMAL KILIÇDAROĞLU’NUN SAĞLIK REFORMU ÖNERİSİ                            393

NUSRET FİŞEK HALK SAĞLIĞI GÜNLERİNE GÖNDERİLEN BİLDİRİ                                                         398

SSK KURUMUNA GÖRE KURUM ÇALIŞMALARINDAN GÖRÜLEN AKSAKLIKLARIN

         NEDENLERİ NELERDİ                                                                                                                                           399

SSK HASTANELERİNDE SAĞLIKTA DÖNÜŞÜMDEN ÖNCE

      YAPILAN  ÖZELLEŞTİRME UYGULAMALARI                                                                                              400

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM VE ANTALYA TABİP ODASI                                                                                         401

SSK HASTANELERİNİN DEVRİ İLE İLGİLİ OLARAK

DİLEK GÜNGÖR’ÜN HABERİ                                                                                                                                    404

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM                                                                                                                                                   406

EKLER                                                                                                                                                                                   417

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

               

 

               

GİRİŞ

    

     Bu kitapta  Türkiye’de sağlık sistemini ve “sağlıkta dönüşüm” uygulamasını, vaka hikâyeleri anlatarak ortaya koymayı seçtim.

       Vaka Hikâyeleri’nin tümü yaşanmış gerçek olaylardır.

    “Sağlık sistemi” deyimi; toplumda sağlık, hastalık, tedavi ve ameliyat konularındaki uygulama ve anlayışları içermektedir.

      Her konuda olduğu gibi, sağlığı ve tıbbı ilgilendiren bir konu ortaya atılıp tartışıldığında, insanlar önceki bilgi ve koşullanmalarına göre farklı görüşleri savunabilmektedirler. Sağlık anlayışı da bu eğilimlere göre düzenlenmekte ve biçimlenmektedir.

      Hemen şu gerçeği vurgulamam gerekir, ülkedeki sosyal ve ekonomik yapıdan bağımsız, siyasetler üstü bir sağlık sistemi yoktur, olamaz da.

      Nitekim var olan siyasi ve ekonomik yapıyla uyuşan tüm siyasi partiler, dernekler ve meslek örgütleri, “sağlıkta dönüşümü” el birliğiyle desteklemiş ve başarılı olması için ellerinden geleni yapmışlardır.

      Günümüzde yalnız Türkiye’de değil, dünyanın büyük bir bölümünde sağlık hizmetleri; tıbbi ürün, ilaç ve teknolojilerin pazarlanmasının bir aracıdır. Sağlık sistemi, insan sağlığını koruma ve hastalıkları iyileştirmeyi amaçlamaz.

      Toplum; tıbbi ürün, ilaç, teknoloji ve tanı yöntemlerinin gereksiz ve yaygın kullanımını “sağlık hizmeti” sanacak biçimde koşullandırılmış ve yönlendirilmiştir. İşte bu nedenle, sağlığı koruma ve hastalıkları tedavi amacı taşımayan tanı ve tedavi yöntemlerinin uygulandığını, kendisine iyilik değil kötülük yapıldığını algılayamamaktadır.

      Tıp fakültesinde öğrenciyken sağlık çalışanları ve özellikle de hekimler arasında bozulup yozlaşmanın çok yaygın olduğunu gözlemledim. Bu bozulup yozlaşma, “sağlıkta dönüşüm” planının uygulamaya konulmasıyla bir tür salgın hastalığa dönüşmüş, hatta daha ilerisi, normal bir düzen olarak varsayılmıştır.

      Bu bozulup yozlaşmanın nedeni, tıp fakültelerine kişilikleri en bozuk olanların alınmış olması değildi. Tıp fakültesi öğrencileri hekim çıkıp mesleğe adımını atar atmaz bozulma başlıyordu!

      Bozulup yozlaşmanın nedeni, verilen eğitimin düzeyi ile de ilgili değildi. En iyi eğitimi almış olanlarla olmayanlar arasında pek bir fark görülmüyordu.

      Peki, bu bozulup yozlaşmanın nedeni neydi?

      Ben bir süre sonra bu bozulup yozlaşmanın, doğrudan hekimlerden değil, sistemden kaynaklandığını anladım. Açıkça görüyordum, bozulup yozlaşmanın tıp ve ahlâk eğitimiyle düzeltilmesi olanaksızdı. İşte bu nedenledir ki; hekimlikteki bozulup yozlaşmadan yakınanların, mevcut sistemi değiştirme konusunda taraf olmaları gerekmekteydi.

      Bu kitapta sağlık sistemindeki değişimi sergilemek amacıyla, belirli dönemlerde ve farklı hastanelerdeki uygulamalar, halkın ve hekimlerin sağlık ve tıp anlayışları hikâyelerle örneklendirilmiştir.

      Yaşanan aksaklıklar, kötü kurgulanan sistemden kaynaklanmaktadır. Bu aksaklıkları sistem içinde çözmek olanaksızdır. Kaldı ki; sistem içinde kimse bu işleyişten rahatsız değildir ve düzeltilmesini istememektedir.

      Bu kitapta anlattığım hikâyelerle, sistemin aksayan yönleri değil,  aksayan sistemin doğrudan doğruya kendisi anlatılmaktadır. Benim anlattığım hikâyelere benzer olaylar her gün yaşanmakta ve bunlara yenileri eklenmektedir.

      Kitaptaki hikâyelerde yalnız sistemin kendisi değil; halkın, sağlık çalışanlarının ve hekimlerin sağlık anlayışları ve sisteme bakışları da anlatılmaktadır. Hikâyelerimizde geçen kişi isimleri üzerinde fazla durulmamalıdır. Bunların benzerlerine farklı sağlık kuruluşlarında farklı isimler olarak da rastlanabilir.

 Kitapta verdiğim örnekler, genel cerrahi uzmanı olduğum için çoğunlukla bu dala aittir. Fakat hekimliğin diğer dallarında da benzer kötü kullanım ve bozulmanın bulunduğunu gözledim, biliyorum. Önemli olan kötü uygulamaları görmek, bunları gizlemeye çalışmamaktır. Gerçekleri biz kendimiz göremiyorsak, başkalarının görmesini nasıl bekleyebiliriz?

      Sisteme uyanlar ve onunla bütünleşenler, sistemin kötü uygulamalarından da sorumlu olacaktır.

      Yukarıda söyledim, kötü uygulamalar sistemden kaynaklanmaktadır. Perde önünde veya satış tezgâhında görev alanlardan çok, perde arkasında ipleri ellerinde tutan tıp kartelini görmek ve iyi tanımak gerekmektedir. En önde görülen kişiler sadece kendilerine verilen rolleri oynamaktadırlar, oyunun senaryosu başka yerlerde hazırlanmış ve Türkiye’de sahneye konulmuştur.

      Ünlü İngiliz tiyatro yazarı Shakespeare, Dünya’yı bir tiyatro sahnesine benzetir ve tüm insanları bu sahnede oynanan oyunun oyuncuları olarak görür. İşte, sağlık piyasası da böyle bir tiyatro sahnesidir. Bu sahnede herkes sistemin kendisine verdiği rolü oynamaktadır. Daha doğrusu oynamak zorundadır. Oynanan bu oyunda sevinç, hüzün, komedi, trajedi, entrika, cinayet, kan, üzüntü, ölüm, aldatma, kandırma, dolandırıcılık ve çeteleşme dâhil her şey bulunmaktadır.

      Anlattığım hikâyelerde birinci tespitim, halkın sağlık, tıp ve tedavi konularında derin bilgisizliği ve cahilliği olmuştur. İnsanlar her tür yalan ve dolana kolaylıkla inanabilmekte veya inandırılabilmektedir. İnsanları inandırmak için hem modern hem modern olmayan tıbbi uygulamalar hakkında değişik yalanlar ve efsaneler uydurulmaktadır. Kişilerin eğitimli olup olmaması ve hatta hekim bile olması bu yalanlara inanmalarını engellememektedir. Bu yalanlar insanların gereksiz tedavi, ilaç kullanımı ve operasyonlar yapılması için sistemli olarak uydurulmakta ve yayılmaktadır. Neredeyse herkesin ortak görüşü ve inancı haline gelen yalanlar, bireyleri kötü işletilen sağlık sisteminde korumasız bir duruma düşürmektedir. Hatalı uygulama, tedavi ve operasyonların yaptırılmasında insanları ikna etmede uygulanan birçok farklı yöntem bulunmaktadır.

      Halkın zararlı sağlık sisteminden kendisini kurtarmak için okuyup bilinçlenmesi de yeterli olmamaktadır. Ortada bir sistem varsa ve bu sistem herkese nasıl uygulanıyorsa size de yakınlarınıza da aynı biçimde uygulanacak demektir.

      Anlattığım hikâyelerde yapmış olduğum ikinci tespitim, yalnız hekimlerin değil, bu alanda çalışan yönetici ve öğretim üyelerinin de tıbbi konularda yetersiz ve bilgisiz oluşlarıdır. Bu kişiler de ne yaptıklarını ve ne öğrettiklerini tam olarak bilmemektedirler. Çünkü bilimsel ve analitik düşünme yeteneklerinden yoksundurlar. Bu kişiler tüm mesailerini bilimsel uğraşlar için değil, para kazanmak için harcamaktadırlar.

      Tıp kartelinin bilim diye sunduğu dogmalar[1] ve hipotezler, evrensel gerçeklikler ve doğa yasaları sanılmaktadır. Üniversitelerde bilim olarak sunulanlar aslında, akademik alanda yükselme amacıyla uydurulmuş, kimsenin okumadığı ve anlamadığı, benzerleri daha önce yüzlerce kez yapılmış çalışmaların türevlerini veya benzerlerini yazmaktan öteye geçmemektedir. Yapılan çalışmalarda çoğu zaman neyin bulunmak ve gösterilmek istendiği bile belli değildir. Bilim, bir öneri ve uygulamanın onaylanması ile değil, çürütülmesi ile gelişir, gerçeğe bu yoldan ulaşılır. Oysa üniversite öğretim üyeleri, tıp kartelinin bilimini bir dogma veya din gibi kabul etmektedir. Bunun dışında bir şey duymaya ve görmeye tahammülleri yoktur, eleştiri ve farklı fikirlerin açıklanmasından hoşlanmazlar.

      Hekimler, nasıl hasta tedavi edileceğini ve ilaç kullanılacağını bilmemektedirler.

      Hekimlere tıbbi eğitimleri, ilaç ve malzeme firmaları tarafından verilmektedir!  İlaç ve tıbbi malzemeler, firmaların yönlendirmesine göre tercih edilip pazarlanmaktadır. Hastalıklar ve sorunlar değiştiği halde tedaviler hepsinde hemen hemen aynı olmaktadır.

      Kitaptaki hikâyelerde yapmış olduğum üçüncü tespit, tıp bilimi diye bir bilimin olmadığıdır.

      Hiç kuşkusuz insanı ve hastalıklarını inceleyen anatomi, fizyoloji, patoloji gibi tıbbi ilimler vardır. Ancak unutulmasın ki, bu bilim dalları ile ilgi dersler, yardımcı sağlık çalışanlarına da verilmektedir. Dolayısıyla bu dersleri almak kişiyi bilim adamı yapmaz.

      Hekimlerden ve sağlık çalışanlarından bu bilimlerle ilgili öğrendiklerini uygulamaları beklenir. Oysa eğitimleri sırasında bu bilim dallarında verilen dersleri, mesleki hayatlarında uygulamazlar, kullanmazlar.

      Bir kişinin okuyarak, görerek veya tecrübeyle öğrendiği ve yaptığı şeyler, bir bilim konusu olmaktan çok bir sanat veya zanaat konusudur. Bu açıdan bakıldığında hekimliğin; şoförlükten, futbolculuktan, bilgisayar kullanılıcılığından bir farkı yoktur. Nitekim bilgisayar program ve araçlarını geliştiren kişilerin de bunları en iyi kullanabilen kişiler olması gerekmez. Kaldı ki, öğretilen tıbbi bilimlerin, tıbbi uygulama ile bir ilgisi yoktur.

      Tıp fakültelerinde hastalığın ne olduğu, bunların nasıl teşhis ve tedavi edileceği değil, gereksiz ilaç, tedavi, girişim ve teknoloji kullanmak için toplumun nasıl taranacağı, uygulanacak tedavi ve girişime bağlı olarak nasıl hasta yaratılacağı öğretilmektedir. Günümüzde hastalıkların başlıca nedeni, gereksiz ve zararlı tedavilerin uygulanmasıdır. Gereksiz ve zararlı tedavi uygulamanın neden olduğu hastalık ve tıbbi sorunlara “iatrojenik” hastalıklar denilmektedir. Yani, hekimlerin uyguladığı tedavi ve yöntemlerin neden olduğu hastalıklara bu ad verilmektedir.

      Hekimlik eğitiminde, iatrojenik hastalıkların neler olduğu, nasıl oluştuğu, bunlardan kaçınılması için hekimlerin nerede durması gerektiği ve hangi durumlarda belirli bazı tedavi ve girişimleri yapmaması gerektiği öğretilmemektedir.

      Tıp Bilimi olarak sunulan; tıbbi cihaz, malzeme, ilaç ve diğer ürünlerin geliştirilmesidir. Çarpıcı gerçek şudur, bu ürünleri üreten ve geliştirenlerin hiçbirisi hekim değildir! Yapılan üretimlerin ve geliştirmelerin de çoğu, tanı yöntemleri ile ilgilidir. Eldeki tanı yöntemleri hastalıkların tanı ve tedavisi için yeterlidir. Bulunan yeni tanı yöntemlerinin tedaviler üzerinde bir etkisi yoktur. Tedavisi bulunmayan ve etkili bir şekilde tedavi edilemeyen hastalıklar için yeni tanı ve tedavi yöntemlerinin piyasaya sürülmesinin, hastaların iyileşmesi ve tedavisi için bir anlamı yoktur.

      Geliştirilen tıbbi tanı araçları ile yeni teşhisler, klinik durumlar ve algoritmalar2 tanımlanmakta, daha sonra bu tanımlara göre tedaviler ve ilaçlar tasarlanmaktadır.  Geliştirilen bir ürün, ilaç veya cihaz ya her hastada aynen uygulanarak ve kullanılarak moda olmakta ya da  bunlar için yeni tıbbi durumlar ve hastalıklar icat  edilmektedir. Yeni hastalık icadında kullanılan başlıca yöntem istatistiktir. Vücutta bulunan bir madde veya özellik ölçülür, önce bir normal değer belirlenir ve bunun dışındaki değerler hastalık göstergesi olarak tanımlanır. Zamanla normal değer aralığı daraltılarak hasta sayısı artırılabilir.

      Devlet, kendi denetiminde olan sağlık kuruluşlarında yeterli bir sağlık hizmeti verilebilmesi için üzerine düşeni yapmamıştır.Hastanelerin çoğunda, asepsi antisepsi kurallarına uyulmamaktadır. İşin daha vahimi, hepsi tıp fakültelerinden mezun olan hekimlerin bu temel kavramlardan habersiz olmalarıdır. Aynı durum diğer sağlık çalışanları için de geçerlidir. Cerrahlar ve anestezi uzmanları nasıl ve hangi durumda anestezi verileceğini ve hastanın ameliyata hazırlanmasının ne demek olduğunu bilmemektedir. Herkes kendine göre keyfi kural koymaktadır.

                Devlet, sağlık hizmetlerindeki yolsuzluk, usulsüzlük ve kötü uygulamaları görmezden gelmekte ve bunları yok saymaktadır. Bu konularda yapılan uyarı başvuruları gereği gibi inceleneceği  ve  soruşturulacağı  yerde,  kötü  uygulamalarda  bulunan  kişiler korunmakta ve sorunlar görmezden  gelinmektedir. Bununla kalınsa neyse, çoğu zaman yolsuzlukları ve usulsüzlükleri ortaya çıkarıp duyuranların üzerine gidilmekte, bu kişiler cezalandırılarak susturulmaya çalışılmaktadır. Öyle anlaşılmaktadır ki; devlet  denetmelerinin görevi, sistemin kusursuz işlediğini ve bir sorun bulunmadığını göstererek milletin gerçekleri görmesini engellemektir.

      Kitapta kanser hastalığı hakkında bir anlayış oluşturmak amacıyla bazı hastalardan örnek verilmiştir. Hastalara çoğu zaman zarar veren tedavilerin ve belki yararı olur diyerek yapılan uygulamaların, giderek temel tedavi yöntemleriymiş gibi uygulandığı görülmektedir.

      Bazı kanser türleri öldürücü değildir, bir tedavi ya da aşırı tedavi gerekmez. Lenfoma ve lösemi gibi bazı türler hariç, geliştirilen diğer tedavi yöntemleri ile daha iyi sonuçlar sağlanamamıştır.

      Toplum hem kanser endüstrisinin geliştirdiği teşhis ve tedavi yöntemleri, hem de kanseri tedavi ediyoruz diye ortaya çıkan sahtekârların yaptığı uygulamalar konusunda bilinçsiz ve korumasızdır.

      Türkiye’de sağlık sistemleri ve özellikle muayenehanecilik sistemi bilimsel olarak incelenmemiş ve eleştirilmemiştir.

      Kişiler çoğunlukla rahatsızlıkları nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvurmaktadır. Dile getirilen rahatsızlıklar çoğu zaman bir hastalık gibi ele alınarak gereksiz girişim ve tedaviler uygulanmakta ya da hastalar ameliyat edilmektedir.

      Rahatsızlıkların bir teşhis ve tedavi yöntemi yoktur.

      Kitapta kendiliğinden iyileşen bazı rahatsızlıklardan da örnekler verilmiştir.

      Sıradan rahatsızlıkları nedeniyle sağlık kuruluşlarına giden insanlar, en çok kötü muameleye uğrayan, gereksiz tedavi ve ameliyat edilen kesimdir.

      Kitapta, doğal doğum olayının nasıl sezaryen endüstrisine doğru dönüştüğünün örnekleri verilmiştir. Aynı durum kalp cerrahisi ve kardiyoloji girişimleri ve kanser tedavileri için de geçerlidir. Bilinen ve alışılan her ameliyat türü için hemen bir ameliyat bandı açılmakta ve bu ameliyat sadece hastalara değil tüm topluma uygulanmaktadır.

      Devlet, sağlık hizmetinde kendisini sorumlu görmemekte ve gereğini yapmamaktadır.

      Sağlık sistemindeki ana sorunlar hep görmezden gelinmiş ve sağlıkla ve tıpla ilgili olmayan konular önemli sağlık sorunu olarak sunulmuştur.

      Mevcut sağlık sistemi bu durumdayken dış güçlerin etkisi ile küreselleşme gereği sağlık alanının özelleştirilmesi ve bu alandan devletin tasfiyesi gündeme gelmiş ve bu yapılmıştır. 

      Sağlıkta dönüşüm olarak bilinen bu süreci tüm siyasi partiler, sendikalar ve sağlık çalışanları gönülden desteklemiştir. Dönüşüm olayı da tarafsız ve bilimsel yöntemlerle incelenmemiş ve eleştirilmemiştir. Bu konuda yapılan tüm yayınlar, sağlıkta dönüşümü öven ve destekleyen yazı ve raporlardan oluşmaktadır.

       Her ne kadar kitabımızda ele alınmadıysa da, insan sağlığı alanında gördüğümüz sorunların aynısı veya benzerleri tarım ve veterinerlik alanlarında da mevcuttur.

      Veterinerlikte ve tarımda bitkilere kullanılan ilaçlar da kartelin etki alanındadır. Bu alanlarda da tıpkı insanlarda olduğu gibi, pazarlanan ilaçlar gereksiz bir biçimde kullanılmaktadır.

      Artık bu konularda, toplumun tamamı olmasa bile, bir bölümünün düşünmeye ve bir şeyler yapmaya başlamasının zamanı gelmiştir.

 



[1] Dogma: İsim, Fr., Doğruluğu sınanmadan benimsenen, bir öğretinin veya ideolojinin temeli yapılan sav.

2Algoritma:Tanımlanan belirli bir durumda zorunlu olarak yapılması gereken sıralı tetkik, tedavi ve girişimler.


SAĞLIKTA VİCDAN SÖMÜRÜSÜ: İLAÇ ŞİRKETLERİNİN PARA KAZANMAK İÇİN KULLANDIĞI BİR YÖNTEM

https://www.ankara.bel.tr/sma SPİNAL MUSKÜLER ATROFİ NASIL BİR HASTALIKTIR? SMA olarak bilinen spinal adele atrofisi hastalığı kaslar...